BLAUWE VLAG


De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan jachthavens en stranden die hebben aangetoond duurzaam, schoon en veilig te zijn. 

NIEUWS:

Recreatiepark Idskenhuizen is voor het tweede jaar op rij onderscheiden met de Blauwe Vlag!


foto blauwe vlag 1 fotoblauwevalg


De Blauwe Vlag probeert ondernemers, de overheid en recreanten op en om het water blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, het milieu en de natuur. Hun inspanningen hiervoor worden erkend en beloond, doordat zij letterlijk de Blauwe Vlag mogen hijsen. Als u de Blauwe Vlag ziet wapperen mag u er van uitgaan dat het hier schoon, duurzaam en veilig is. 

De erkenning van de Blauwe Vlag krijgt een jachthaven niet zomaar. Om te beoordelen of een deelnemende jachthaven aan de eisen voldoet, vindt er één keer per jaar een keuring plaats van de nationale jury. Zij beoordeelt of de jachthaven (nog altijd) voldoet aan de kwaliteitseisen van de Blauwe Vlag. Ook reeds goedgekeurde jachthavens worden elk jaar opnieuw gekeurd. De jury bestaat uit vertegenwoordigers uit diverse consumenten- en milieuorganisaties. Oordeelt de jury positief, dan dragen zij de deelnemer voor aan de internationale jury. Deze heeft het eindoordeel en kent de Blauwe Vlag officieel toe.

Ziet u de Blauwe Vlag wapperen? Dan voldoet de jachthaven aan de volgende eisen:

  • het water, de steigers en de kades zijn schoon
  • er zijn voldoende hygiënische sanitaire voorzieningen
  • er is een gescheiden afvalinzamelingsysteem
  • het lozen van afvalwater van boten is verboden
  • er is reddings- en blusmateriaal aanwezig
  • gebruikers en bezoekers worden geinformeerd over het zorgvuldig omgaan met de natuur en het milieu in de haven en het aangrenzend vaargebied.
logoblauwevlag

Blauwe Vaantje

Als u de initiatieven van de Blauwe Vlag ondersteunt, en ook vindt dat een duurzame, schone en veilige jachthaven belangrijk zijn, kunt u bij de receptie de 'gouden gedragsregels' ondertekenen. U krijgt dan gratis het Blauwe Vaantje, waarmee u aantoont achter de doelen van de Blauwe Vlag te staan, en deze zelf ook uitvoert.